Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Творческа среща с Добромир Славчев и Любен Чаталов
5
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
18:00 ч.
Място:
Описание:
Книжарница Сиела има удоволствието да ви покани на творческа среща - актьорът Любен Чаталов ще представи творчеството на Добромир Славчев.

Заповядайте на 22 май, петък, от 18:00 часа в книжарница Сиела, ФКЦ.

Добромир Славчев е автор на поетичните книги "Инфлация на чувствата" и "Храна за върколаци", както и на сборника "Луди разкази".

"Поезията на Добромир Славчев носи мирис на живот. В нея има обич и болка, разочарование и любов. Пред олтара на сърцето си той изповядва своите чувства. Откровено и безпощадно. Стиховете му заживяват с неговия сърдечен ритъм. И ни правят съпричастни. А това вече е знак за истинска поезия. Като мъжко ръкостискане. В творбите му има вик за близост и взаимност. Твърде често в "Инфлация на чувствата" той търси и намира спасение в самоиронията. А това го правят творците с характер, какъвто той видимо притежава. И оттам черпи сили сам да си носи кръста.

Износиха се думите
изглежда,
знам, че ме помоли
да не страдам,
без теб се чувствам
някак без одежда
и сам-самичък
взех да се нападам.
Луната пък завита
в облак дреме,
пропуска светлината
тя през пръсти,
и спусна стълба
сякаш да ме вземе,
сега изкачвам се
по нея с кръста!

Това са само няколко бегли щрихи от поетичния портрет на Добромир Славчев. Чрез книгата си той по оригинален начин е нарисувал онова, което чувства, без инфлация на чувствата. Надявам се, че подсказах на читателите, че им предстои интересна и вълнуваща среща с поезията."

Из предговора на Димитър Милов към "Инфлация на чувствата".


С "Храна за върколаци" Добромир Славчев навлиза в друга орбита. Стиховете му издават по-овладяна пластичност, изисканост и артистизъм. В тях личи неподправената искреност на неговата изповед. Лириката на поета въздейства със своята изключителна чистота и нежност. Хармонията е присъща само на щурците - тези божи свирци, а съвършенство трудно се постига, по-скоро тук важен е стремежът към него...
Но поетът, наказан с талант, се изповядва пред белия лист и там се чува шепотът на неговите молитви, които са безпощадно искрени. Добромир Славчев не се притеснява от зоркия и изпитателeн поглед нито на критиката, нито на читателите. И с право. Защото той е себе си. Защото е истински.
Още в началните стихове на книгата "Храна за върколаци" той ще заяви:

По друг начин моето време тиктака,
преодолява незрими пространства.

И не случайно неговият лирически герой не пита, а сякаш
шепне на себе си:

Оттук насетне закъде да бързам,
щом любовта си с разпятие спасявам!

Разковничето на неговите послания в цялата книга се намира в тези два стиха. ... За него любовта е онова свято чувство, за което човек трябва да воюва до последния си дъх. Без нея животът няма смисъл:

И трябва ли да го приема
туй наказание всевишно,
свирете вече реквиема -
без любовта й съм излишен!?

Въпреки че е голяма по обем, стихосбирката "Храна за върколаци" се чете на един дъх. Тя най-напред разтърсва, а след това успокоява. И след нейното прочитане читателят продължава да съпреживява чувствата на автора. А когато си докоснал най-нежните струни в душите, това вече е белег за сигурен успех."

Из предговора на Димитър Милов към "Храна за върколаци".


"Луди разкази" включва четиридесет и четири истории, поднесени във формаМЂта на късия разказ. Описаните типажи се отличават не само със свободата на ползваните изразни средства, но и с честното представяне на нещата такива, каквито са, без капка съобразяване с конюнктурата, без лакейско коленичене пред догмите на модерната куха фразеология. Наистина героите в закачливата анекдотична проза на Добромир Славчев са представители на различни епохи, но сред тях лесно можем да разпознаем и уродливите физиономии на типични наши съвременници, станали емблематични с отблъскващата си безнравственост. Въпреки това, верен на собствената си жизнена философия, смело продължава линията на обезоръжаваща откровеност и искрена донкихотовска страст, закодирана още в стиховете му. Зависим изцяло от особеностите на сюжета, авторът не се колебае да използва пъстър, на моменти архаичен език, диалект или фразеологизми, характерни за региона, където се развива действието. А в тъканта на жизнените му сатирични текстове остават органично вплетени и хуморът, и тъгата...

Е, ако според габровци е вярна фразата "Светът е оцелял, защото се е смял", то тази книга е едно чудесно средство за оцеляване!


Очакваме ви!
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: