Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Проф. Димитър Чолаоков представя "Бреговете на художника"
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Място:
Описание:
Изложба с дъх на море изкушава ценителите във Варна в новата експозиция в галерия "Теди". За най-силното си лятно представяне галеристката Йорданка Торнева е поканила един от големите приятели на галерията, изключителният майстор на абстрактната композиция проф. Димитър Чолаков, който издига лятната тема във високите етажи на изящното изкуство и застава пред своите почитатели с една впечатляващо единна колекция.
Димитър Чолаков е обичан от варненските познавачи артист - той беше дългогодишен директор на Градската художествена галерия в Търговище, сега е професор в ШУ "Еп. Константин Преславски" и има много ученици в морския град. Има и заклети колекционери, които редовно следят всяко негово гостуване и слагат червени точки на картините още преди откриването на всяка нова изложба.

Сега уважаваният художник е донесъл в галерия "Теди"21 платна акрил и масло, всички са съвсем нови - рисувани са в последните 6 месеца. Всяка от картините носи своето различно насторение, но всички заедно са докоснати по определен начин от свежестта на морския бриз. На тази колекция, вдъхновена от морето и създадена специално за гостуването във Варна,Димитър Чолаков е дал показателното име "Бреговете на художника".

"Брегът за мен е философско понятие - споделя артистът, докато реди платната си във варненската галерия. - Възприемам го като среща на водата и сушата - като място, където се събират заедно две стихии, два свята. И не мисля за брега като за някакво живописно кътче, а като за мисловно позициониране. Това е място, където можеш да останеш със себе си и да помечтаеш за неща, които могат да се случат само там."

Димитър Чолаков признава, че когато започва една картина, тръгва от артистичното настроение, което има в момента: "Нямам конкретен образ, той се изгражда впоследствие и докато стигна до него, съзнанието ми минава през различни запомнени обекти и състояния на нещата и на света около мен, докато стигна до завършената композиция."

Вернисажът на изложбата е на 9.07. от 18 до 20 ч. Тя ще бъде открита до 9.08.2015.

Димитър Чолаков е роден през 1954 г. в Попово. Завършва Националната художествена академия в прословутия първи клас на акад. Светлин Русев, от който излизат едни от най-сериозните имена на българското изкуство от последните десетилетия. Сега посвещава голяма част от времето си на задълженията на професор по живопис в Шуменския университет "Еп. К. Преславски". Има редица самостоятелни изложби и много участия в пленери у нас и в чужбина, носител е на множество награди.Негови творби са притежание на музеи и частни колекции в България, Холандия, Германия, Полша, Австрия, Гърция.

Ето как определя неговата живопис акад. Светлин Русев: "Без да е сюжетно определена, това е живопис на определени и дълбоки състояния, които само една изтънчена човешка природа може да постигне. Изящна и красива като форма, привлекателна, без да е сладникава, драматична, без да е тежка и обременяваща, живописта на Димитър Чолаков е автономна и независима, подчинена единствено на пластичния закон - разбран и тълкуван от неговата неповторимост."
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: