Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Вретеното на Мойра - Дипломация в сянката на изкуството
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
18:00 ч.
Място:
Описание:
На 28.07.2016г. (четвъртък) от 18:00 часа е откриването на камерна изложба посветена на творчеството на Марион Станчов - майка на изтъкнатия дипломат и варненец Иван Станчов, бивш министър на външните работи на България и основател и председател на УС на фондация Карин Дом

Каролайн Марион Митчъл е родена в Сао Пауло, Бразилия, където баща й, американски бизнесмен, е временно на работа. Прекарва детството си в Съединените щати, но след края на Първата световна война се заселва с майка си в Лондон. Още преди да навърши 25 години, става съоснователка на Британското дружество на художниците-дърворезбари, а образци от работите и сега се намират в музея Victoria and Albert Museum, в Британския музей и в Музея за изобразително изкуство към Манчестърския университет.

През 1924 г. тя се запознава с Иван Станчов, млад дипломат и син на българския посланик в Лондон. Скоро след това те се оженват и заминават за малка балканска столица, където Станчов е младши дипломат. Бащата на съпруга й, Димитър Станчов, е бил доверен съветник на цар Фердинанд и най-почитаният старши дипломат в България. Майката на Иван Станчов, родена Савойска графиня, пристига в България много млада като придворна дама на страховитата майка на Фердинанд, дъщеря на Луи Филип. Най-голямата сестра на Иван Станчов, Надежда, е първата българска жена дипломат, служила като официална секретарка при баща си в лондонското посолство, а по-късно се омъжва за шотландски баронет с имение в Пъртшир.

От брака на Иван и Марион Станчови се раждат седем деца. През 1943 г. Станчов е назначен за генерален консул в Галац, Румъния, а междувременно Марион успява да избяга в Швейцария, където по-късно пристига и съпругът и, малко преди съветските войски да нахлуят в България. След войната цялото семейство се премества в Съединените щати и се установява в Ърбана, Мериленд, близо до Вашингтон. След смъртта на съпруга си през 1972 г. Марион Станчов започва да прекарва все повече време в Лондон, отдавайки се на изследванията си върху символиката в графичното изображение. Бележките и проучванията й на тази тема в момента са поверени на The Warburg Institute в Лондон с надеждата, че някой ден ще бъдат използвани.

Каролин Марион Митчел Станчов умира на 30 юли 1994г във Франция на 90 годишна възраст. С изложбата "Вретеното на Мойра - дипломация в сянката на изкуството" Варненската градска галерия отбелязва 22 години от кончината на тази изключителна личност свързана с изкуството, науката, страната и града ни.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: